ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αχαρνές

02.06.2015. Καθοδική η πορεία για τις βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Οι χειρότερες επιδόσεις σε αρκετά μαθήματα αυξημένης βαρύτητας – λόγω της δυσκολίας των θεμάτων – σε σχέση με πέρυσι, φαίνεται πως πιέζουν τις βάσεις εισαγωγής καθοδικά σε πολλές ομάδες σχολών. Σήμερα πέφτει η αυλαία των πανελλαδικών με το μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, το οποίο θεωρείται βαρόμετρο για την εισαγωγή στα τμήματα του 5ου επιστημονικού, πεδίου, καθώς αποτελεί το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας.

Οι εξετάσεις πάντως για την πλειονότητα των φετινών υποψηφίων ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 29 Μαΐου. Οι υποψήφιοι της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης… έτριβαν τα μάτια τους όταν είδαν τα θέματα της φυσικής, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. «Τα θέματα ήταν δυσκολότερα από πέρυσι και κατά την άποψή μας δεν αντιπροσωπεύουν το ύφος του μαθήματος που προκύπτει από το αναλυτικό πρόγραμμα παραπέμπονται ουσιαστικά σε εξετάσεις πρωτοετών φοιτητών» ήταν το σχόλιο της Ένωσής Ελλήνων Φυσικών με το οποίο ουσιαστικά προετοιμάζει του υποψηφίους για βαθμολογικής καθίζηση στο συγκεκριμένο μάθημα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι παραδοσιακά οι υποψήφιο της θετικής κατεύθυνσης έχουν υψηλότερες επιδόσεις από τους αντίστοιχους της τεχνολογικής ωστόσο και στις δύο κατευθύνσεις οι βαθμολογίες – όπως όλα δείχνουν – θα είναι από τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι η Φυσική είναι το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τους υποψηφίους της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης που στοχεύουν σε τμήματα του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου (φυσικομαθηματικά και πολυτεχνικά).

Ιστορία
Στην Ιστορία θεωρητικής κατεύθυνση, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, ωστόσο δεν καλύπτουν το εύρος της ύλης. Η ΠΕΦ επισήμανε μάλιστα ότι στην ομάδα Β’ δεν προωθείται η ιστορική σκέψη, αλλά κυρίων η απομνημόνευση. Πάντως, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης ήταν σαφών λιγότερα με τους αντίστοιχους της θετικής και τεχνολογικής στις εξετάσεις της Παρασκευής.

Αναφορικά με τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν για τις βάσεις, αν και είναι ακόμη νωρίς καθώς δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τις βαθμολογικές επιδόσεις ανά μάθημα, φαίνεται πως η πορεία σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά πεδία θα είναι πτωτική αλλά όχι με την ίδια ένταση.

Εκτός από τον υψηλότερο βαθμό  δυσκολίας των θεμάτων σε πολλά μαθήματα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι βάσεις θα διαμορφωθούν και από άλλους δύο παράγοντες. Από τις πρώτες προτιμήσεις στα τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ που θα αποτυπωθούν στο μηχανογραφικό δελτίο αλλά και από την ανακατανομή των εισακτέων καθώς σε αρκετές πανεπιστημιακές σχολές θα είναι λιγότεροι, ενώ σε ορισμένες των τεχνολογικών ιδρυμάτων περισσότεροι.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ